Maldivi - 10 stvari koje trebate da uradite i vidite

Maldivi - 10 stvari koje trebate da uradite i vidite

Glamurozni rizorti na vodi, neverovatne plaže od belog peska sa spektakularnim morskim svetom su glavni razlozi zašto su Maldivi vrhunska destinacija koja svakoga opčini. Nalaze se u Indijskom okeanu, jugo-zapadno od Indije. Maldive čine 1192 koralna ostrva i peščanih sprudova od kojih je 200 je naseljeno, a na 100 ostrva nalaze se hoteli. Sva ostrva su okružena prelepim lagunama sa kristalno bistrom vodom koju čuvaju koralni grebeni.

Svaki rizort na Maldivima smešten je na sopstvenom savršenom ostrvu prepunom palmi. Najpoznatiji lanci hotela utrkuju se da svojim gostima pruže što viši i prefinjeniji nivo luksuza. Dajemo vam deset razloga zašto bi Maldivi trebalo da su svakome na vrhu svačije liste želja putovanja.

Koje je vaše omiljeno iskustvo na Maldivima?
Ukoliko mislite da smo nešto propustili, ili biste promenili redosled, napišite nam kako izleda vaša lista.

1. ISTRAŽITE GLAVNI GRAD MALE

Maldivi putovanja - Male, glavni grad Republike Maldivi, nalazi se u blizini ostrva Hulhulé na kojme se nalazi internacionalni aerodrom. U njemu živi više od 130.000 stanovnika, što čini trećinu od ukupnog broja stanovništva. Ostrvo je male površine, svega  2,5 km2, što čini grad Male jednim od najgušće naseljenih gradova na svetu. Iako većina posetilaca samo bace pogled na nebodere glavnog grada na putu do rizorta koji su odabrali, isplati se izdvojiti vreme za njega. Ukoliko imate nekoliko sati pauze dok čekate let ili transfer, Male ima razne spomenike koje vredi posetiti. Oni odražavaju plemićku prošlost koja se suprotstavlja užurbanosti modernog grada.

Takođe vredi istaći i relikvije u Nacionalnom muzeju (koji je smešten u nekadađnjoj Sultanovoj palati), Old Friday džamiju (Hukuru Miskiiy) iz 17. veka, kao i boje, zvuke i mirise lokalne riblje pijace. Neke od starih džamija od koralnog kamenja i drvenih džamija se trenutno nalaze pod razmatranjem UNESCO-ve zaštite za spomenike svetske baštine.

2. VOŽNJA HIDROAVIONOM

Kada se pomenu Maldivi, većina ljudi zamišlja sliku malog ostrva prepunog palmi, okruženo plažom od belog peska u prelepoj tirkiznoj laguni usred velikog plavog okeana. Jedini način da vidite sve te nijanse plave boje je iz vazduha. Dok budete sletali (i uzletali) na aerodrom Male uhvatićete par kadrova tog nesvakidašnjeg prizora, ali ipak najbolji način da vam zastane dah od tih panorama je vožnja hidroavionom do svog rizorta. Uistinu, do rizortta severnog i južnog atola možete doći i otići gliserom, do daljih rizorta (često luksuznijih) se jedino hidroavionom i može doći. Let traje od 15 minuta do 1. sata, a vreme ćete provesti diveći se pogledu iz ptičije perspektive na predivni arhipelag. Taj let je svakako jedinstveno iskustvo koje ova destinacija ima da ponudi.

3. Maldivi venčanja

Maldivi venčanja se svuda po svetu smatraju za jednu od najromantičnijih destinacija, a postoji i dobar razlog zašto je to tako. Kako ne voleti spektakularne zalaske sunca, mekani beli pesak, prvoklasne spa centre, ronjenje i snorkling koji se ni sa čim ne može uporediti, renomirane restorane, poglede u beskrajne horizonte i fantastične vile iznad vode? Nije ni čudo što mladenci dolaze ovde u tolikom broju. Maldivi uživaju u reputaciji osamljenosti kojom ostrva odišu, zbog toga i mogu da ostvare medeni mesec iz svačijih snova, a mnogi rizorti idu i korak dalje, mnogi nude romantičnu kupku pod svećama i laticama ruže, kao i ljubavlju dekorisan krevet za mladence. Može li romantičnije od toga?! Zato su Maldivi jedna od najtraženijih destinacija za luksuzna putovanja, kao i destinacija koju su mnogi poznati parovi izabrali za svoj medeni mesec. Kejti Peri i Rasel Brend, Kejti Holms i Tom Kruz su samo neki od poznatih koji si svoj medeni mesec proveli ovde. Ali, svakako, Maldive ne treba smatrati kao destinaciju koja je isključivo za mladence. Oni su takođe i savršeni za porodice ili odmor sa prijateljima. 

4. PODMLADITE SE U VRHUNSKOM SPA CENTRU

Maldivi letovanje - Telo, um i duh će vam biti zahvalni za odmor na Maldivima. Posebno ukoliko pojačate odmor opuštajućim terapijama u spa centru koje će vas podmladiti. Ima oko 110 vrhunskih spa centara u ostrvskim rizortima, a poneki se nalazi i u Maleu. Postoji čak spa centar na terminalu aerodroma, kao i neformalni centri koji svoje nude usluge gostima koji borave na pustom ostrvu. Na Maldivima spa je postalo mnogo više nego što konvencionalno znači - mesto koje nudi tretmane za negu lepote i zdravlja. Spa centri u Rizortu ne samo da parira luksuznom standardu smeštaja, čak ide i korak dalje što se tiče dizajna i lokacije. Postoje spa centri koji su smešteni u laguni s pogledom u beskrajnu panoramu, spa centri okruženi bujnom tropskom vegetacijom, centri na sopstvenom ostrvu, na plažu, u ambijentu hrama, ili okruženi vodom koja žubori, kao i fenomenalni podvodni spa. Svaki spa centar pokušava da putem umirujućeg ambijenta ubezbedi spokoj u kome egzotične terapije u potpunosti uklanjaju stres. 

5. IDITE NA RONJENJE

Utvrđeno je da oko pola turista dođe na Maldive zbog snorklinga ili ronjenja. Teško im je odoleti, posebo kada stignete i vidite bistri okean u ostrvskim lagunama i raznobojne ribe i korale. Teško je zamisliti nesvakidašnju lepotu veličanstvenog podvodnog sveta koja okružuje rajska ostrva. Duboki kanali razdvajaju 26 atola koji se prozežu preko 800 nautičkih kilometara od Haa Alifu atola na severu do Addu atola na jugu. Okeanske struje raspoređuju hranljive sastojke celim područjem i one praktično podržavaju bogat i šarenolik podvodni život koji predstavlja scenografiju za vrhunsko ronjenje i omogućuju posetiocima da rone sa bezopasnim kit ajkulama, grebenskim ajkulama i ražama. Većina rizorata ima svoj ronilački centar i pristup različitim mestima za ronjenje pogodnim za ronioce sa različitim iskustvom, a postoje i škole za početnike: naučite da ronite u šarenom podvodnom svetu. 

6. SNORKELUJ  OSTRVSKIM GREBENOM

Ako vam ronjenje deluje kao previše izazovan poduhvat, biće vam drago da čujete da su Maldivi destinacija na ubedljivom prvom mestu što se tiče snorkelinga. Snorkeling je dostupan svima koji znaju da plivaju i ne zahteva predznanje. Svaki rizort u blizini obale ima svoj koralni greben gde se plitke lagune naglo spuštaju u duboki okean. Osim što je bogat koralima, takođe ima raznolik marinski život i raznobojne ribe. On takođe čuva lagune oko ostrva i štiti plivače od okeanskih talasa i jakih struja. Snorkling vam može doneti susrete sa ribama hirurzima, tunama, ribama papagajima, ražama, kornjačama, pa čak i ajlukama čekićarama. Kvalitet koralnog grebena zavisi od rizorta do rizorta, a najbolje svakako imaju Soneva Fushi, Park Hyatt Maldives, Jumeirah Dhevanafushi, Anantara Kihavah, Six Senses Laamu, W retreat, and Angsana Ihuru.

7. ODSEDNITE U BUNGALOVU NA VODI

Maldivi cene - Skoro sve vile na vodi u svetu nalaze se u Francuskoj Polineziji (u južnom pacifiku) i na Maldivima, mada se mogu naći i ponegde drugde. Trenutno postoji oko 8.000 vila na vodi u svetu, a dve trećine se nalaze na Maldivima. Boravak u luksuznoj vili smeštenoj preko prelepe tirkizne lagune je mnogima na vrhu listu životnih želja i to s dobrim razlogom. Zaista, teško je nadmašiti iskustvo tropskog ostrva u bungalovu usred bistrog toplog okeana koji vam se nalazi bukvalno na pragu. Najekskluzivniji rizorti Maldiva nude večičanstvene vile iznad vode koje će nadmašiti vaše najluđe snove. Od paviljona za večere i infinity bazena do prozirnih podova i pokretnog krova koji gostima daje mogućnost da ispod sebe posmatraju jata riba, ili da iznad sebe uživaju u zvezdanom nebu.

8. ODMOR NA VELIČANSTVENOJ PLAŽI

Maldivi aranžmani - Maldive mnogi dožive kao delić raja, a plaža je jedan od glavnih razloga koji tome doprinosi. Više od hiljadu ostrva podarene su najbelje plaže i okeanom neverovatnih nijansi plave. A jedina stvar koju na plaži čujete su žamor palminih listova na vetru i topli Indijski okean kako gladi meku peščanu obalu. Ako uživate da se izležavate na svom delu bele plaže dok vam sunčevi zraci glade telo, onda bi trebalo da bukirate vilu na plaži s pogledom na plavi horizont. Iako su sve plaže na Maldivima fantastične, kvalitet plaže se ipak razlikuje od ostrva do ostrva. Neki rizorti, nažalost, moraju da koriste vreće sa peskom i zidove u moru kako bi očuvali stanje idiličnoh plaža. S druge strane ima ostrva koja imaju najčistiji maldivski, kao talk mekan, pesak koji krasi ostrva: Soneva Fushi, Soneva Jani, Park Hyatt Hadaaha, Six Senses Laamu, Four Seasons Landa Giravaaru, COMO Cocoa, and Taj Exotica.

9. BUKIRAJTE ULTRA LUKSUZNI RIZORT

Maldivi su postai vrhunska svetska luksuzna destinacija, savršeno igralište za mladence, surfere, ronioce, ljubitelje spa centara, kupače, kao i poznate ličnosti. Sinonim za neprevaziđeni luksuz, Maldivi imaju više luksuznih rizorata nego bilo gde na svetu, sa cenama soba koje su u skladu sa reputacijom arhipelaga. Neki potroše i preko 5.000 dolara za noć za boravak u jednom od najdekadentnijem rizortu. Svaki rizort se nalazi na svom pustom ostrvu koje osigurava ekskluzivnost, spokoj i apsolutnu privatnost. Gosti mogu da odaberu između vila na obali smeštenu uz neverovatnu plažu od belog peska, ili da se smeste u vile na stubovima iznad blistavih plavih laguna. Vrhunski spa centru, svetski poznati restorani, usluga batlera i impresivan vinski podrum su uobičajena ponuda.

10. ŽIVITE SAN U SONEVA JANI

Maldivi luksuzna putovanja - Najnoviji rizort poznatog maldivskoh hotelijera Sonu Shivdasani, CEO lanca Soneva, je toliko revolicuonaran da će vas zasigurno oboriti s nogu, čak i one koji su već putovali na Maldive. Ovaj možda najluksuzniji (i najiščekivaniji) rizort otvorio se u jesen prošle godine (2016) i od tada ne prestaje da impresionira. Naslednik je rizorta Soneva Fushi, koji je postavio standard luksuza još pre dvadeset godina. Inspirisan sanskritskom rečju za mudrost, Soneva Jani nalazi se na ostrvu Medhufaru, koje je deo nenaseljene grupe od pet ostrva u Noonu atolu. Maldivski najekskluzivniji hotel oivičen je iskonskim plažama, a pokriveno je bogatom tropskom vegetacijom i okruženo lagunom dugačkom 5,6 kilometara koja ima pogled od 360° na indijski okean. Svaka od 24 vile na vodi ima privatni bazen i izlazi na svoj deo lagune. Neke vile imaju i tobogane kojim se možete spustiti direktno u okean. Vrhunac je svakako pokretni krov spavaće sobe koji se otvara na dugme tako da gosti mogu iz kreveta da uživaju u zvezdanom nebu.